HTML

trash_monkeys

Trash, de csakis a legjava 2 majom tollából.

Facebook

2013.08.27. 01:11 boci29

Úúúúú, cukormuttttyiiiiii! - Mutánsok (Mutants, 2008)

Következő alanyunk műfaja szerint horror, akció és scifi keveréke, bár ezekhez nagyjából annyi köze van, mint a Sólyom légitársaságnak a lekváriparhoz liszthez Sólyom Lászlóhoz. A nevén kívül semmi. A korhatárbesorolást sem sikerült tökéletesen eltalálni, hiszen még annyi hentesmunka sincs ebben a filmben, mint egy jobb Postás Pat részben, ehhez képest 18-as karikát kapott. Inkább írhatták volna abba a karikába, hogy NE NÉZD MEG MERT KIBASZOTTUL UNALMAS, az legalább igaz lenne. A hajtás mögött folytatódik az írás, egyet ígérhetek: izgalmasabb lesz, mint a film (ez kellően mutatja, mennyire eseménydús múviról beszélek).

mutants-movie-review-2.jpg

Kezdjük azzal, hogy mit ír a zinternet ajánlóként ehhez a filmhez. Ha beírod a Google-be, hogy mutánsok film, akármerre kattintasz, ugyanez az ajánló fog szembejönni:

"Ha profitról van szó, semmi sem drága. Egy multi alkalmazásba vesz egy félőrült tudóst. Feladata, hogy olyan adalékanyagot fejlesszen ki az egyik termékhez, amely piacvezetővé teszi azt. A kísérletek nagyívűek, a módszer erősen megkérdőjelezhető, a következmények iszonyatosak. A teszteken részt vevő emberek mutánsokká változnak."

Ugyan ez a helyzet az angol nyelvű oldalakon is, csak ott értelemszerűen angol szövegekkel. Ennél egy fokkal érdekesebb a helyzet, ha a mutánsok keresésnél a képekre mész rá, ott ugyanis ez az első találat:

moagul.jpgAz IMDB amúgy kemény 2,4 pontra értékelte a filmet, ami tökéletesen megállja a helyét. A sztori dióhéjban annyi, hogy van egy főnök, akinek van egy cukorgyára és valahogyan fel akarja dobni az eladásokat. Ezért a tudósaival kitalálják, hogy gyártanak egy szert, ami cukorfüggővé (wtf?) teszi az embereket, és jobban rá lesznek állva a cukorra, mint a drogokra (jujjj, de gonosz!). Ebből a módosított cukorból több változat is készül, amiket embereken tesztelnek, akiket fogva tart egy elhagyatott malomban (jujjjjjj, de gonosz!). Ettől a szertől változnak az emberek mindenféle mutánsokká egy idő után, úgyhogy az őrök csak gázmaszkban mehetnek közéjük (kérdés: ha meg kell enni a szert ahhoz, hogy elkapd a betegséget, minek a gázmaszk? mondjuk elég faszán néz ki, ha jól láttam a márkajelzést, Nike, de volt 1-2 Adidas is köztük).

A főnök aka. Cukrosbácsi (aki kitalálta ezt az egész cukormutyit és ha működik értékesíteni akarja más cégeknek is) titkárnője azonban egy fiktív számla miatt gyanút fog, mert valaki névtelenül infókat csepegtet neki a mutyiról. A neki küldött képekből jön rá a titkárnő, hogy az eltűnt családtagja is ott van a malomban fogva tartva (aztakutyafáját), így nincs más választása, az apjával együtt (aki kb 5 évvel néz ki idősebbnek, mint a titkárnő), beosonnak a malomba. Közben megérkeznek a vevők a Cukrosbácsihoz is, aki megmutatja nekik a kísérleti alanyokat, külön kiemelve, hogy most megmutatom az egészséges alanyokat! Mégis, milyen marketingfogás ez, ki fogja így megvenni ezt a cukrot, ha csak pár embert nem tesz beteggé? Persze a nézőknek szánt "látvány" miatt megmutatnak több mutáns foglyot is a vevőknek, de ezek elég elkeserítően gyengére sikerültek. Míg a legtöbb alany körülbelül zombivá változott, addig ez mi? Egyáltalán, hogyan kell forgatni a monitort, hogy jól nézzem ezt?

Névtelen.jpg

Persze aztán kiszabadulnak a mutánsok a ketreceikből valami hiba folytán, és a titkárnőnek az apjával sikerül megtalálni a fogvatartott családtagjukat, akit felkarolva igyekeznek menekülni a malomból. Menekülés közben persze kifogy a lőszer, így nekiállnak bunyózni, ami annyira látványos, mint egy magyar bajnoki focimérkőzés (inkább röhögsz rajta kínodban). 

Közben kijutnak a titkárnőék, egy kicsit arrébb mennek a malomtól, majd egy bombával (ne kérdezzétek, hogyan került az hozzájuk) felrobbantják az egész kócerájt. Ebben természetesen mindenki meghal, kivéve a Cukrosbácsit, aki a tűzbe feledkezett arccal üvölti, hogy "AKKOR IS ÚJRAKEZDEM ÉS MEGCSINÁLOM!!!444!!!!" Erre aztán a semmiből előugrik egy mutáns és jól megeszi (mutáns általi öldöklés tehát a 84 perces film 75. perce után történik először és utoljára). Mindenki happy (kivéve talán a Cukrosbácsit), még a titkárnő is áll egy fél percet az apjával és nézi a tüzet, majd jön a végszó: hazamegyünk. Ekkor jön ám csak a fordulat: a mérgezett cukor már piacra került és világszerte átváltoznak az emberek! Micsoda fordulat, kérem szépen, erre tuti nem számított senki!

Nehéz érzékeltetni, hogy a film mennyire unalmas és a cselekménye mennyire vontatott. Annak ellenére, hogy csak 84 perc, az ember úgy érzi a film közepén, hogy az eltelt idő alatt akár az összes Trónok Harca könyvet (beleszámítva a meg nem jelenteket) és az összes eddig kiadott Best magazint is kiolvashatta volna már. Mellesleg meggyőződésem, hogy ezért a majdnem másfél órás játékidőért is megküzdöttek az írók, ugyanis bővelkedik a film fantasztikusan felesleges és értelmetlen jelenetekben. Vegyük csak azt, amikor a huszadik perc környékén csak azért kerül be egy másfél perces jelenet (melyben a film szempontjából teljesen lényegtelen munkaidőről és a határidő szó érdekes hangzásáról beszélgetnek), hogy a végén a párbeszédben szereplő fickó felvegye az éppen megcsörrenő telefonját, és a főnöke hívására ennyit reagáljon: Megyek. És vágás. Szerintetek is megéri ezért +másfél perc, nem?

Hasonlóan izgalmas a pár perccel későbbi autós üldözéses jelenet, melyben kedvenc titkárnőnk halad az úton, miután gyanút fogott a mutyiról, erre rádudál és villog egy nagy fekete autó az úton, majd megelőzi. Ennyi. Miccccsoda izgalmak. Mellesleg a jelenetnek tökéletesen semmi jelentősége, de megint hozzácsaptak egy percet a műsoridőhöz. 

A legjobb keménykedős beszólás pedig a film közepe felé van. Képzeljetek el egy közepesen kigyúrt biztonságiőrt, aki keménykedni akar és ezt mondja flegma arckifejezéssel:

- Mióta szállítunk ezeknek cukrot? Vagy hé, azt hiszed, hogy cukornád lesz belőlem?

letöltés.jpg

A színészi játék gyakorlatilag értékelhetetlen, ugyanis itt nem arról van szó, hogy valamelyik szereplőt láthattuk legalább az Amerikai Pite 27-ben, mint Stifler anyja kutyájának sétáltatóját. Nem, itt a legnagyobb szerep, amit játszott bárki is ezek közül a színészek közül, az az Elveszett ereklyék fosztogatói és a Walker, a texasi kopó 1-1 részes epizódszerepe volt. Persze van itt minden más cserébe, ami egy ilyen filmbe kell: "remekül" meganimált lassított jelenetes robbantás, izompacsirtás nyakropogtatás, távolba meredés közben nagyot mondás, talán már csak a 45 éves szőke cicababa hiányzik.

Ez a film olyan, mint....

letöltés (1).jpg

...egy nagy adag majomszar. Akárhogy cukrozod, akkor sem lesz jobb.

Ui: ha valaki nagyon szeretné, itt megnézheti a teljes filmet. SPOILER: ne tedd!!!!!!!!! http://sceedo.cc/watch/53433

Szólj hozzá!

Címkék: horror unalom mutánsok kalap szar boci29


A bejegyzés trackback címe:

https://trashmonkeys.blog.hu/api/trackback/id/tr85479790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása